91 down, en franskmann to go...

Ikke vet jeg hvem som kom opp med den idiotiske ideen om å omtale penger som grunker og gryn. Det som derimot er sikkert som banken en gang var, er at du kunne innkassert begge deler i rikelig monn om du hadde sett en jublende liten karamellmann i krystallkulen. Eller tjent både fett og grovt, enda to dusteuttrykk, om du lirket ut innholdet i sparegrisen og satt alt på at Everton skulle være det eneste ubeseirede laget i Premier League etter fem kamper. 
Du hadde imidlertid ikke fått like høye odds på at Sunderland ville slite i bunnen. Etter en lovende start er konklusjonen på Sunderlands sesonginnledning ganske grei:

Di Canio ikke spille bra likevel. 

Jada, billig tabloid ordspill. «Guilty as charged», men bortsett fra at arbeiderklassestrøkene i Sunderland har blitt en italienske fascist fattigere, er den siste manageravskjedigelsen bare ytterligere et eksempel på engelske klubbers paniske og kortsiktige løsninger for å skape suksess, eller i det minste å unngå det motsatte. Fiasko. 

Managere kommer og managere går og det har allerede vært flere som har blitt nødt til å forlate sine harde plastseter på innbytterbenken denne sesongen. 

Akkurat det ville uansett ikke vært noe problem for Paul Tisdale. Mannen med sixpencen sitter nesten aldri uansett. Likevel blir det som skjer i Exeter på mange måter mer unikt for hver uke som går.
 
Det ville vært en grov overdrivelse å hevde at det er Exeter som har stjålet de fleste overskriftene i de største tabloidavisene så langt denne sesongen. For å være helt ærlig tror jeg ikke de har stjålet en eneste en. Men det er likevel noe ved klubben, eller rettere sagt klubbens manager Paul Tisdale som det er verdt å legge merke til. 

Av 92 managere i de fire øverste divisjonene, er det kun Arsene Wenger som har sittet lenger i den samme jobben enn det Exeter-manageren har.
Tålmodighet pleier å lønne seg til slutt. Bare se på hva som skjedde med Sir Alex Ferguson så snart de vanskelige førsteårene var unnagjort i Manchester United. Ta også en titt på Leyton Orient som har holdt på sin manager Russel Slade siden april 2010. Det høres ikke imponerende lenge ut, men han er faktisk nummer seks på listen over managere som har sittet lengst i engelsk ligafotball. 
Og nå topper Leyton Orient tabellen, utrolig nok uten poengtap når dette skrives.
De prestert langt over det ekspertene forventet, men det har også Exeter gjort. 
Jeg tror ikke jeg overdriver om jeg sier at jeg leste minst 20 tabelltips i League Two før denne sesongen. De aller fleste av ekspertene var enige om to ting hva angikk Exeter: Klubben ville savne Jamie Cureton og det var ikke snakk om at Exeter kunne kjempe i toppen.
Et tamt Exeter tapte 0-2 for Newport og sørget nesten for å ødelegge vinklingspoenget med denne bloggen, men så lenge Exeter kjemper om en Play Off-plass må klubbens supportere være tilfredse. 
 
Men hva er det med Paul Tisdale som er så spesielt?
Han mister nøkkelspillere, og bygger på nytt. Igjen og igjen og igjen. Kanskje er ikke byggverket like sterkt som tidligere, men i motsetning til mange andre klubber, kollapser det aldri. 

Steve Perryman sa en gang til meg da Swansea ville ha Tisdale. 
«Paul sa at han ikke vil dra noe sted så lenge han mener at han har ting ugjort i Exeter».
Med andre ord, ingen skal være i tvil om at han er i ferd med å bygge på nytt, og forhåpentligvis er byggverket sterkt nok til å kjempe i toppen.

En råsterk fjerdeplass etter syv kamper var gledelig, men det ga ingen grunn til å ta av. Spesielt ettersom tapet for Newport kom ubeleilig både for Tisdale og artikkelforfatteren, men sesongen startet faktisk enda bedre i fjor. Alle husker hvordan den endte.

Og ettersom jeg så tydelig proklamerte at jeg hadde klokkertro på minst Play Off-plass for Exeter, for deretter å se laget falle sammen som et korthus i stiv kuling, skal jeg være forsiktig med ytterligere spådommer, men jeg mener det er grunn til å være fornøyd med sesongstarten.

De neste ukene vil gi en god pekepinn på hva vi kan vente oss denne sesongen. Det er lov å håpe, selv om det er vanskelig å forvente, at det blir en kamp om opprykk

Bjarte Valen